Behandeling van uitzaaiingen van dikkedarmkanker

Door de betere chemotherapieën en de betere chirurgische technieken kunnen uitzaaiingen van dikkedarmkanker soms ook geopereerd worden. Levermetastasen kunnen bijvoorbeeld weggesneden of behandeld worden met radiofrequentie-ablatie (RFA, lokaal verhitten of ‘wegstomen’ met radiogolven) of microwave-ablatie (MWA, lokaal verhitten met microgolven). Door de straling verbranden de kankercellen. Soms wordt de behandeling gecombineerd met een operatie.

Als ze beperkt zijn, kunnen ook longmetastasen soms geopereerd worden. En soms kunnen de artsen eperkte long- of levermetastasen behandelen met bestraling, als ze slecht gelegen zijn om te opereren. Levermetastasen kunnen ook behandeld worden met radio-embolisatie. Dat is een techniek die radioactieve deeltjes inbrengt in de lever via de liesslagader. 

Als er uitzaaiingen zijn in de buikholte, wordt soms geopteerd voor HIPEC. Dat is een combinatie van een uitgebreide operatie om alle zichtbare kankercellen weg te nemen en daarna de buikholte te spoelen met verwarmde chemotherapie om resterende, onzichtbare tumorcellen te doden. HIPEC is geen standaardtherapie en is een complexe behandeling. Vraag je arts wat in jouw geval de mogelijke voor- en nadelen zijn en vraag bij twijfel een tweede mening in een ander ziekenhuis. 

Voor al die behandelingen is het belangrijk dat een multidisciplinair en ervaren team van experts je opvolgt.

Stel je vraag over kanker

Contacteer de Kankerlijn

Bel 0800 35 445
Nu beschikbaar
Ma-vrij 9-12u en 13-17u
Chat met de Kankerlijn
Nu offline Beschikbaar op 22/04/2024 om 09:00
Ma 9-12u
Woe 14-17u en 19:30-22:30u
Met dank aan prof. dr. Eric Van Cutsem en dr. Liesbet Van Eycken
Laatst aangepast op
Laatst medisch gereviseerd op